Seindecoder

Seinen zijn een belangrijk onderdeel van een treinnetwerk en zullen dus ook niet ontbreken op mijn eigen baan. Maar een seindecoder kost gemiddeld €70,- voor 16 uitgangen, 1 sein met 3 leds heeft al 3 uitgangen nodig. Op mijn baan ben ik van plan om 16 seinen te plaatsen. dit zou betekenen dat de decoders alleen al €210,- zou worden. Nu is dat niet het einde van de wereld maar als het goedkoper kan is het altijd mooi. Plus het feit dat ik het leuk vindt om het zelf te maken.

Nu schrijf ik dit jaren nadat alles al gedaan is dus de details zijn niet meer zo helder. Maar ik weet nog dat de 1e stap was het uitlezen van de DCC signalen van de baan. Gelukkig ben ik niet de enige die de modeltrein hobby combineert met de elektronica hobby.

Met een optocoupler en wat weerstanden was het mogelijk om het DCC signaal logic level vriendelijk te maken. Volgende stap was om dit signaal om te zetten in bruikbare data. Gelukkig was ook dat al gedaan door een ander (gedeeltelijk). ik hoefde alleen nog te schijven wat er moet gebeuren als er een bepaald id met waarde wordt geupdate.
gebruikte voorbeeld code: https://rudysmodelrailway.wordpress.com/software/comment-page-1/

Voor de outputs heb ik gebruik gemaakt van 74HC595 schuifregisters. Deze kunnen (bijna) oneindig aan elkaar gekoppeld worden zodat met 1 arduino meerdere seinen kunnen worden aangestuurd. dit betekend wel dat de outputs 5v max zullen zijn. dit is voor mij geen probleem omdat mijn seinen leds zijn en ik enkel de weerstanden hoef aan te passen(was een weerstand voor 12v)

Bij het ontwerpen maken van de PCB heb ik rekening gehouden met het hergebruikten van de zelfde printplaat voor zowel de master als de slave. Ik kan namelijk de 74HC595 oneindig koppelen dus waarom zou ik op iedere plaat een arduino gebruiken.

1e versie

De eerste versie van het ontwerp werkte goed tot dat er wat meer (oudere) trienen gingen rijden die voor storing zorgde. dit kwam omdat mijn verbindingen tussen modules uit losse draden bestond zonder enige vorm van bescherming.

In versie 2 heb ik dit opgelost door gebruik te maken van RJ45 connectoren. In combinatie met CAT6 S/FTP kabels is storing iet uit het verleden. In de foto’s van versie 2 is het verschil tussen een master en slave goed te zien. De master heeft een extra condensator omdat er toch zo nu en dan een stroompiek ontstond bij het schakelen van meerdere seinen tegelijk. mocht er ooit een versie 3 komen dan is dat één van de dingen die ik zal aanpassen.

Source is onder https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ licence
Git : https://gogs.vincentict.nl/Vincent/Seindecoder